A munkámról

Azt mondják rólam, hogy arany középút vagyok vőfély és ceremóniamester között. Nos nekem nincs szalagos botom, kalapom, de van helyette mindenre kiterjedő ismeretem az esküvőket illetően. Ismerem a vőfélyes hagyományokat és tisztelem is azokat. Némely nélkülözhetetlen elemét magam is alkalmazom. Ám munkám során inkább a modernségre, az ifjú párra és a bulizásra helyezem a hangsúlyt, az esetleges fölösleges szereplések és hosszú, elnyújtott magamutogató monológok helyett. 

De mi is a különbség vőfély és ceremóniamester között?

vőfély alapvetően a régi hagyományok megtestesítője. Mondanivalóját rímekben mondja el melyek nem ritkán pajzán kifejezésekkel tarkítottak. A jó vőfély kézben tartja az egész esküvő menetét, de sokszor a régi szokásokat követi. Hagyományosan elbúcsúztatja a családtól a fiatalokat, kikéri a menyasszonyt, majd a ceremóniákat követően felkonferálja a vacsora fogásait, rigmusokkal és gyakran pajzán játékokkal és viccekkel szórakoztatja a vendégeket.

ceremóniamester a modern városlakók esküvőjének irányítója. Irányítja és összefogja az esküvőt, de mondandóját általában prózában mondja el. Sokkal kevesebbet is szerepel mint a vőfély, inkább a háttérben ténykedik az esküvő sikeréért. (Itt kell megjegyeznem létezik a moderátor kifejezés az esküvő irányításáért felelős személyre aki azonban tényleg sokszor szinte észrevétlenül teszi a dolgát.) A ceremóniamester modern játékokkal szórakoztatja a násznépet melyek általában mentesek a pajzán kifejezésektől.

Jómagam igyekszem modern formában de némely hagyományos és nélkülözhetetlen szokást megőrizve összefogni és irányítani az esküvőt és az azt követő vacsorát ügyesen egyensúlyozva a vőfélység és a ceremóniamesterség feladatai között. Mindig abba az irányba mozdulok el ahogy az ifjú pár szeretné illetve ahogy a vendégsereg megkívánja, de alapvető célom mindig a felhőtlen szórakozás megteremtése. Nos ezért mondta rólam egy nagyszerű Dj. :

“Arany középút vőfély és ceremóniamester között.”